Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η νεράιδα Αλφαβήτα και ο νάνος Ορθογραφίας



Να που έφτασε, επιτέλους, η στιγμή να σας μιλήσω για τη νεράιδα Αλφαβήτα. Νέα, ωραία, αέρινη, σκανταλιάρα και ζημιάρα κάνει ένα σωρό ζαβολιές και προκαλεί ατέλειωτα μπερδέματα σε πάρα πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο. Η νεράιδα Αλφαβήτα το ‘χει σκάσει από κάποιο πολύυυυυυ παλιό αναγνωστικό της νεοελληνικής γλώσσας της Α’ Δημοτικού και από τότε, δε λέει να κάτσει φρόνιμα με τίποτα! Πρόκειται για φοβερή ανακατώστρα! Δεν της άρεσε η εικονογράφηση, λέει, του συγκεκριμένου αναγνωστικού και έφυγε από ‘κεί μια για πάντα. Όμως από τότε δε συμμαζεύεται με καμιά δύναμη! Εκατομμύρια παιδάκια σε όλο τον κόσμο παιδεύονται από τα καμώματά της. Εκείνη θεωρεί πως κάνει αστειάκια και πάντα ξεκαρδίζεται στα γέλια. Έλα όμως που μόνο μπελάδες και φασαρίες γεννιούνται από τις πλάκες της.

Τι εννοώ; Να: Το αγαπημένο της αστειάκι είναι να χώνεται νύχτα στα τετράδια των μικρών μαθητών –καμιά φορά και των μεγαλύτερων, δεν έχει προτιμήσεις η καλή σου- και να τα γεμίζει λάθη! Μπερδεύει τόνους, αλλάζει κεφαλαία γράμματα με πεζά, ανακατεύει συλλαβές, σβήνει τελείες, βγάζει κόμματα… Σκέτη συμφορά! Έτσι, το πρωί στα σχολεία παιδιά και δάσκαλοι τραβάνε τα μαλλιά τους με τον… χαμό που αντικρίζουν σε κάθε τετράδιο απ’ το οποίο έχει περάσει η ναζιάρα νεράιδα.
Για παράδειγμα, ο «Νέμο» το ψαράκι του Νικήτα, έτσι ξαφνικά, έγινε «νέμω», μοιράζω δηλαδή, το «νυχτικό» της Νέλης έγινε «νηκτικό», πουλί δηλαδή που ξέρει να κολυμπά, ο Νώντας που έγραφε για τον «ντάλα ήλιο» που τον έκαψε χθες στην παραλία, βρέθηκε να μιλάει για μια… «ντάλια ήλιο», η «νότα» που ακούστηκε από το πιάνο της Νίκης έγινε από το πουθενά «νώτα», πλάτη δηλαδή, ενώ ο «νομός» Ευρυτανίας που έγραφε ο Νίκος, έτσι, επειδή το θέλησε η Αλφαβήτα η ασυμμάζευτη, έγινε πολύ απλά… «νόμος» Ευρυτανίας. Κι άντε μετά να πείσεις τους δασκάλους ότι τα παιδιά έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά όλα έγιναν μέσα σε μια νύχτα από την έξυπνη τη νεράιδα Αλφαβήτα!
Το κακό είχε παραγίνει τόσα χρόνια, ώσπου βρέθηκε ένας νάνος σοβαρός κι υπεύθυνος. Ένας νάνος αυστηρός αλλά και δίκαιος, που του άρεσε η τάξη και το νοικοκυριό, ο νάνος Ορθογραφίας. Ο νάνος αυτός ντρεπόταν πολύ για τις σκανταλιές της νεράιδας και τους μπελάδες που δημιουργούσε στα παιδιά και στους δασκάλους τους και έκανε σκοπό της ζωής του να νοικοκυρεύει τα τετράδια και να συμμαζεύει τον… χαμό που δημιουργούσε η σκανταλιάρα Αλφαβήτα. Έτσι, χρόνια τώρα τρέχει ξοπίσω της, πασχίζοντας να προλάβει να διορθώσει τις ζημιές της! Όχι πως προλαβαίνει πάντα. Όχι. Μα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ο καημένος ο Ορθογραφίας.
Τρυπώνει στις σχολικές αίθουσες και αφήνει οδηγίες στα παιδιά, γραμμένες σε τοίχους, αφίσες, πίνακες, καρτέλες, βιβλία και τετράδια. Παίρνει χρωματιστά μολύβια και μαρκαδόρους πράσινους, κόκκινους, πορτοκαλιούς και γράφει κανόνες για να μην μπερδεύονται τα παιδιά και να διορθώνουν μόνα τους όσα τετράδια δεν προλάβει να επισκεφτεί ο καημενούλης ο νάνος. Πολλές φορές, όταν η Αλφαβήτα έχει κεφάκια και τριγυρνά στα κεφαλάκια των παιδιών την ώρα που γράφουν τις ασκήσεις τους στο σχολείο, ο Ορθογραφίας τρέχει, σκαρφαλώνει στους ώμους τους και τους ψιθυρίζει το σωστό. Άλλες φορές τους κάνει νεύματα δείχνοντας προς τους κανόνες που έχει αφήσει στην τάξη τους. Έτσι τα παιδιά ξαφνικά χαμογελούν πονηρά, χαίρονται που θυμήθηκαν τον κανόνα και γράφουν, όλο περηφάνια, σωστά την κάθε λεξούλα. Για παράδειγμα, σήμερα ο Ορθογραφίας πέρασε από τον ώμο της Νανάς και της ψιθύρισε με αγωνία: «Όταν η λεξούλα παίρνει “το” από μπροστά και τελειώνει σε –ι- αυτό το –ι- είναι “ι μπαστουνάκι”!!!». Η Νανά ξαναδιάβασε το γραπτό της, πήρε τη γόμα με τη νυχτερίδα που της χάρισε η νονά και διόρθωσε το –ι- στη λέξη: «νεράντζι».
Ο νάνος όμως δεν προλαβαίνει όλες τις ζαβολιές της Αλφαφήτας, γι’ αυτό σκέφτηκε πολύ, έστυψε τον νου του και βρήκε, μετά από πολλούς μήνες, μια καταπληκτική λύση. Ήξερε ο Ορθογραφίας πως η καλή μας η Αλφαβήτα είναι λιγάκι… νυσταλέα. Σκέφτηκε, λοιπόν, κάθε που θα τη βλέπει έτοιμη για νέες… περιπέτειες, να της τραγουδά ένα νανούρισμα! Έτσι, η νεράιδα θα πέφτει να κοιμάται και θα αφήνει τα παιδιά στην ησυχία τους. Πραγματικά, το ‘πε και το ‘κανε! Πάνε τώρα και κάμποσα χρόνια που δοκίμασε αυτό το κόλπο ο Ορθογραφίας κι έτσι εκατομμύρια παιδιά σ’ ολόκληρο τον κόσμο έχουν βρει την ησυχία τους. Μόλις νυχτώνει, ο καλός μας ο νάνος παίρνει το αρμονιάκι του και παίζει ένα τρυφερό νανούρισμα. Η νυσταλέα Αλφαβήτα, δε θέλει και πολύ, πέφτει για ύπνο, σαν τα αρκουδάκια που πέφτουν σε νάρκη το χειμώνα. Έτσι, γλιτώνουν κάμποσα τετράδια από την επίσκεψή της και προλαμβάνονται πολλά… πανηγύρια σε αρκετά σχολεία του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: